Zwitserland

“Nature wants you back”

Op deze reis naar Bern & Luzern had ik mij enorm verheugd, omdat Zwitserland al heel lang op mijn verlanglijstje stond. Afgelopen oktober mocht ik daar beide regio’s verkennen. En wat was ik aangenaam verrast, het overtrof echt mijn stoutste dromen. Dit land heeft zoveel te bieden voor de natuurliefhebber en de rust zoeker. In mijn fotoreportage hoop ik hiervan een goed beeld te geven en ook dat ik menigeen kan inspireren om juist in de rustige tijd (de herfst) een reis naar dit fantastische land te plannen!

DJI_0197-HDR
Engstlensee
20191122_091017
Adelboden
IMG_3926
Engstligenfalle

ADELBODEN

Dit was voor ons de uitvalsbasis in de regio Bern, centraal gesitueerd voor de meeste tripjes in deze regio.

Een echte aanrader vonden wij het Cambrian hotel. Met een weergaloos uitzicht op het dal van Adelboden. Er is een  luxe spa en een infinity pool, geweldig vooral in de ochtend nevel. Echt waanzinnig mooi, als je geluk hebt kun je dit zwembad geheel voor jezelf hebben (maar dan moet je wel van vroeg opstaan houden).

Het dorpje op zich heeft ook genoeg te bieden, het heeft heel veel restaurantjes en charmante hotels. Ook kun je met verschillende kabelbanen de berg op, om van de vele geweldige uitzichten te genieten. Toen wij hier waren lag er nog niet heel veel sneeuw, maar boven op de berg hadden ze voor het weekend al een heuse ski-afdaling geprepareerd. Skieen in de herfst, wat een sensatie.

Op nog geen 10 minuten rijden vind je de Engstligenfälle,  een waar natuurspektakel. Deze waterval is de op een na hoogste waterval van heel Zwitserland. Om er te komen hoef je maar een klein stukje te lopen door een prachtig bos. Voor de echte wandelaar zijn er fantastische wandelroutes uitgezet. Ook kun je onder deskundige begeleiding direct naast de waterval omhoog klimmen. Dus ook voor de echte waaghalzen onder ons voldoende uitdaging.

IMG_3883
Adelboden
20191122_091354
Adelboden
IMG_3905
The Cambrian

KANDERSTEG / OESCHINENSEE

Voor de meeste mensen is dit meer het mooiste van alle Alpen-meren. En ik kan dat beamen! Het staat zelfs op de Unesco werelderfgoed lijst.

Om er te komen neem je de kabelbaan in Kandersteg. Op zich is zo’n ritje al een geweldige ervaring, met prachtige vergezichten. Eenmaal boven gekomen kun je kiezen uit 2 wandelroutes om bij dit meer te komen. Indrukwekkende besneeuwde bergtoppen strekken zich voor je uit al lopende door een mooi geurend bos. Eenmaal aangekomen bij het meer valt gelijk het kraakhelder blauwe water op.

Wat een schoonheid, je kunt daar net zoals wij deden op het terras van Berghotel Oeschinensee heerlijk lunchen! Wij hebben daar echt genoten, lunchen met zo’n waanzinnig uitzicht. Heerlijk voor een natuurfotograaf! Maar ook voor wandelaars is het een prachtig gebied.

IMG_3958
Oeschinensee
Oeschinensee

BLAUSEE

De omgeving van de Blausee heeft veel te bieden. Het is alsof je een sprookjesboek binnenstapt. Prachtige slingerende wandelpaden leiden naar het meer, waar je echt 3 keer met je ogen moet knipperen omdat je bijna niet geloofd wat je ziet. Het water daar is zo blauw, en de kleuren van de bomen eromheen zijn magisch mooi. De hele sfeer die het uitademt is geweldig. Wij waren er op een regenachtige ochtend, maar zelfs dan is het daar wonderschoon. Je kunt om het meertje heenlopen, maar ook is er een mogelijkheid om met een boot met een glazen bodem het meer te verkennen. 

Overal waar je kijkt zwemmen prachtige forellen, ik heb deze zelfs gefilmd, met mijn camera onder water, wat echt zo gaaf was.

Hoogstwaarschijnlijk is de herfst hier de mooiste periode door het felle contrast van het geel, rood en oranje van de bomen en het azuurblauw van het meer.  

20191122_091454
Blausee
20191019_102629
Blausee
20191122_103952
Blausee
Engstlensee

ENGSTLENSEE

Op onze doorreis kwamen we min of meer per ongeluk hier terecht. Dit gebied ligt  tussen de regio Bern  en Luzern in. We zagen het bordje Engstlensee en hebben toen spontaan deze afslag genomen. Wat een verrassingstrip en aanrader!

Om er te komen rijd je op smalle weggetjes de berg op, op zich al een fantastisch avontuur. Eenmaal aangekomen bij deze vallei, kom je voor een slagboom waar je gevraagd wordt 8 Zwitsersec Franken te betalen en dat is het geld meer dan waard!

Wat een fantastische omgeving. We reden door een vallei met watervallen, lieflijke huisjes en ontelbaar mooie gekleurde bomen. Koeien graasden daar en het leek of er miljoenen gele vlinders om je heen vlogen. Het waren kleine blaadjes die dwarrelden op de thermiek van de wind. Dit alles hadden wij helemaal voor onszelf, waar vind je dit tegenwoordig nog?

Ook het meer zelf was geweldig, je had het uitzicht op de besneeuwde toppen van de berg Titlis, ook hier was het water van het meer kraakhelder. Het enige wat wij daar zagen waren vogels (zelfs grote roofvogels) en in de verte een paar vissers. Bootjes lagen te dobberen aan de aanlegsteiger en voor de rest ademde dit alleen maar sereniteit en rust uit. Wat een geluksvogels waren wij dat we deze plek hadden mogen ontdekken, ik zou dit gebied dan ook zeker aanraden.

IMG_4102
Engstlensee
20191122_092511
Engstlensee

GÖSCHENERALP

Dit aangelegde bergmeer kun je helemaal verkennen door eromheen een route te volgen. De route is ongeveer 8 km lang en kent veel hoogteverschillen, een uitdaging voor de sportieve wandelaar. Maar ook kun je een gedeelte hiervan afleggen. Een perfecte manier om foto’s te maken van de omliggende bergen.

Toen wij er waren was het behoorlijk dreigend en winderig, maar voor de plaatselijke vissers daar was dit geen probleem. Zij stonden prachtige exemplaren uit het water te hengelen. De omgeving van dit gebied is ook meer dan de moeite waard. Prachtige vergezichten, en lieflijke dorpjes, met hoog op de berghellingen kerkjes die als bakens boven het landschap uit steken.

Ook staat dit gebied om zijn gevaarlijke bergpassen. De allerbekendste is wel de Teufelsbrucke. Zeer indrukwekkend, wij kunnen ons voorstellen hoe het daar in de winter moet zijn!

20191122_090923
Göschenen
20191122_091523
Göschenen
IMG_4130
Göschenen
IMG_4146
Andermatt

ANDERMATT

Als je een echt gezellig Zwitsers dorpje wilt bezoeken, plan dan een bezoekje aan het idyllische Andermatt. In de winter kun je hier uitstekende vele skipistes bezoeken.

Maar in de herfst is dit gebied ook zeker de moeite waard. Het is omgeven door een schitterende afwisselende natuur, met ontelbare bergmeren en kleine gletsjers, indrukwekkende dwarsdalen.en verschillende passen.

Het dorpje zelf is vrij authentiek, met veel restaurants en hotels. Het is ook niet voor niets dat Johann Wolfgang von Goethe dit gebied  “Mij is het onder alle streken die ik ken de liefste en interessantste” noemde.

FURKAPAS

Deze rit naar boven is meer dan de moeite waard. De pas was goed te rijden ook al hadden we regenachtig weer. Onderweg zijn er genoeg stopplaatsen om te rusten of om van de verbluffende uitzichten te genieten of om foto’s te nemen. Deze weg heet zelfs de ‘James Bond strasse,” dit omdat er meerdere James Bond films opgenomen zijn. De grote achtervolging in Goldfinger bijvoorbeeld. Eenmaal aangekomen waren wij weer de enige bezoekers, wat in dit geval echt iets episch/ desolaats had.

Maar ik snap dat deze plek voor heel veel mensen grote aantrekkingskracht heeft!. Deze plek zul je niet snel meer vergeten. Zeker de moeite waard als je hier in deze omgeving bent.

LRM_EXPORT_136518323188271_20191025_235743614_mix01
Furkapas
Furkapas

ENGELBERG (REGIO LUZERN)

Engelberg is gelegen in een breed hoogdal. Het omringende berglandschap wordt gedomineerd door de berg Titlis. Engelberg staat in de top 10 van Zwitserse skigebieden. Zomers draait alles om bergbeklimmen, fietsen en golfen.

Het prachtige benedictijnenklooster heeft ook nu nog een bepalende invloed op het dorp. Er wonen en werken nog steeds monniken. Erg leuk om ook een bezoekje te brengen aan de plaatselijke kaasmakerij. Alles is vrij toegankelijk, en je krijgt echt inzage in de procedure van het kaasmaken.

Wat je zeker niet mag overslaan is de kerk bij dit klooster! Prachtige plafondschilderingen en ornamenten, de architectuur en de inrichting zijn indrukwekkend. Ook vind je hier het grootste orgel in Zwitserland.

Wij mochten in de Ski Lodge overnachten, wat voor ons een aangename verrassing was. Dit hotel is bijzonder sfeervol, en met een prachtig uitzicht op de berg Titlis en het dal hiervoor. In de tuin van het hotel kon je zelf gebruik maken van een hot tub en sauna. Zeer uniek en welkom na een ingespannen dag in de frisse buitenlucht.

 

IMG_4171
omgeving Engelberg
IMG_4273 - kopie
klooster Engelberg
IMG_4221 - kopie
omgeving Engelberg

Tijdens ons verblijf hadden we de pech dat het behoorlijk waaide, zo erg zelfs dat de kabelbaan naar de Fürenalp gesloten bleef. Het zou te gevaarlijk zijn om daarin te stappen. We hebben toen besloten om de kabelbaan naar de berg Titlis te nemen en het daaronder gelegen Trubsee. Wat wij niet wisten en waar wij ons behoorlijk over verbaasd hebben, was het feit dat deze berg bezocht wordt door duizenden mensen uit India / Pakistan. Op onze vraag waarom dit zo is, werd ons verteld dat dit voor deze mensen een heilige plek is, en dat je tenminste 1 keer in je leven deze berg bezocht moet hebben. Zelf oude vrouwtjes enkel en alleen op pantoffels werden mee de berg op genomen. Voor ons onvoorstelbaar, maar voor hen dus gewoon.

Wij waren er volledig op gekleed om de sneeuw in te duiken, helaas pakte dit anders uit dan dat wij gehoopt hadden. Door de harde wind konden wij alleen maar op het buitenterras een blik werpen op de omgeving. Enigszins teleurgesteld keerden wij naar het halverwege gelegen Trubsee. Geen sneeuw gevoeld , of vastgehouden. Maar we hadden wel geluk dat we nog de berg op mochten, het was echt onmogelijk om de hangbrug op te gaan.

De Trubsee zelf was weer een aangename verrassing , we hebben een mooie wandeling om dit meer gemaakt. Prachtige vergezichten en weerspiegelingen/ reflecties.

Ook hier hadden we weer het gevoel dat wij hier nagenoeg de enige bezoekers waren. Wat wij zeer opmerkelijk vonden, omdat dit zo’n ongekend mooie plek was. En op de berg waren er zoveel mensen waar waren deze allemaal gebleven?! Maar de toerist kijkt en maakt een foto en gaat weer, loop je dus wat verder, heb je het rijk alleen, en kom je op de mooiste plekken, die een ander niet ziet.

IMG_4185
Trubsee
IMG_4199
Trubsee
IMG_4208
Trubsee

FÜRENALP

Op onze laatste dag hebben we nog een poging gewaagd om deze berg via een kabelbaan te bezoeken. Tot onze grote verrassing was dit mogelijk.

En wat een geluk hadden wij, want tijdens de rit omhoog trokken de wolken samen en zagen we geen hand voor ogen. Toch hebben we doorgezet, en deze poging werd beloond, want vanuit het niets verscheen ineens de zon door de dikke mist en kwam er een betoverende wereld tevoorschijn. Op deze berg waren wij echt de enige bezoekers. Je hoorde in de verte de koebellen rinkelen, of een roofvogel krijsen. Voor de rest was het stil, gewoon echt stil. We hebben onze drinkflessen daar gevuld met kristalhelder gezond water, gezocht naar de bergmarmotten, maar helaas deze niet aangetroffen.

Ben je in Engelberg plan dan zeker een bezoekje aan de Fürenalp, misschien heb jij dan meer geluk om deze uit de kluiten gewassen marmot voor de lens te krijgen.

IMG_4257
Furenalp
Furenalp

DANKWOORD

Allereerst wil ik @myswitzerland bedanken voor deze fantastische reis. Wat mocht ik in een geweldig gebied van de natuurlijke pracht en praal genieten.

Bedankt @madebern en @ilove_lucerne voor het fijne programma wat jullie voor ons bedacht hebben. Het was echt geweldig.

Hotel Cambrian (Adelboden) bedankt voor jullie gastvrijheid en culinaire hoogstandjes, we hebben ons daar echt als vorsten gevoeld. Wij raden dit hotel zeker aan, mocht je deze regio gaan bezoeken.

Een dank is ook op zijn plaats voor het Berghotel Oeschinensee. Wat hebben wij daar van een heerlijke lunch genoten, een lunch met het beste uitzicht van Kandersteg.

Ook de Ski Lodge in Engelberg willen wij bedanken, voor het gastvrije onthaal. We hebben ons hier erg thuis gevoeld (en ik heb hier de beste hamburger ever gegeten). 

20191017_185730_mix01
Uitzicht The Cambrian Adelboden
20191122_091132
Skilodge Engelberg
20191122_091237
The Cambrian Adelboden